De grand cru onder de wijnkelders

Professional aan het woordWij vroegen René Persoon, al meer dan 20 jaar wijnadviseur bij Hosman Frères, zijn visie op rijping en het opslaan van wijn.

Aangestoken door het ‘wijnvirus’ tijdens zijn studie aan de hotelschool, heeft René Persoon sinds 1972 een passie voor wijn.

Wat is uw advies bij de aanschaf van wijn?

‘Je gaat altijd uit van de persoonlijke belevingswereld van de klant. Goed luisteren en hiermee anticiperen hoe je haar of hem nog meer en beter naar leuke en bijzondere wijnervaringen de weg kunt wijzen. Steeds meer kom je hierbij tot de ontdekking dat opleg van de wijnen onontbeerlijk is om op ideale wijze te kunnen genieten van wijnen in het algemeen.’

Welke wijnen zijn het meest geschikt om te laten rijpen?

“Eenvoudig gezegd: In principe alle wijnen die de kwaliteit hebben om verder te ontwikkelen van ‘puber’ tot ‘adolescent’.

Omdat 90% van de wereldwijd geproduceerde wijnen binnen één tot twee jaar gedronken moeten worden, adviseer ik bij voorkeur de ‘oplegwijnen’, dat wil zeggen, de wijnen die minimaal drie jaar en langer moeten rijpen om de optimale smaaksensatie te ontwikkelen. We kijken bij de beoordeling voor wijnen bij opleg in het algemeen naar de wijze van vinificatie, zuren, tanninestructuur en het potentieel.”

Wat zijn uw ervaringen met het rijpen van wijn?

“Het is fantastisch dat je de wijn van het geboortejaar van de (klein)kinderen of een dierbare vriend(in) tot het moment suprême kunt laten rijpen in je eigen kelder; Een bijzondere ervaring om met mooi ontwikkelde wijnen terug te kunnen gaan in de tijd.René Persoon

René Persoon

Oude Veiling 4 Maasland
Postbus 254
3140 AG Maassluis
Telefoon (010) 599 18 18
info@wijnkelder.nl